Laesia

~ írások ~

A tudomány művészete

Leave a comment

A tremor (remegés) olyan idegrendszeri eredetű rendellenesség, ami súlyosabbá válva meghatározóan rontja az életminőséget.

Fokozatosan vész el a kontroll az akaratlagos mozgások felett.

Lehetetlenné válik a fogmosás, az evőeszközhasználat, a kézírás, a cipőfűzés, majd az öltözködés, újságolvasás is, hogy a telefon vagy a távirányító gombjainak nyomkodásáról ne is beszéljünk.

E kellemetlen tüneteket az idő előrehaladtával általában egyre súlyosabb nehézségek követik.

Mi történik, ha az állapot egy hegedűművészt érint?

Neki első lépésben tönkreteszi a pályáját. Utána jön a többi.

A mélyagyi stimuláció (deep brain stimulation, DBS) súlyos idegrendszeri tünetegyüttesek kezelésére szolgáló módszer. Olyankor használják, amikor nincs más, konzervatív kezelési lehetőség (a beteg nem reagál a jelenleg elérhető gyógyszerekre vagy nincs az adott állapotra megfelelő gyógymód, gyógyszer). A műtét során elektródát ültetnek az agy meghatározott területére. Bár az elektróda által kiváltott stimulust összehasonlítva a parányi idegsejtek elektromos tevékenységével úgy tűnhet, mintha elefántot kérnénk meg, hogy rakjon rendet a hangyabolyban vagy kalapáccsal próbálnánk bepöccinteni az elakadt karórát, a módszer (melynek pontos működési mechanizmusát a mai napig nem ismerik) sok esetben meglepően sikeres.

A műtét során elsőrendű fontosságú, hogy az elektródát egészen pontosan jó helyre ültessék. A stimulusok finomhangolása később, kívülről, egy ‘neuropacemaker’ segítségével történik.

A műtétet legtöbbször éber állapotban végzik.

Ez lehetőséget ad a visszajelzésekre, hogy meghatározzák, egészen szűken behatárolják az agy mélyének azt a területét, ahol a mesterségesen kiváltott stimulus a lehető legjobban csökkenti a tüneteket.

Ez itt egy sikertörténet.

Advertisements

Ha úgy érzed, mondd:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s