Laesia

~ írások ~

Max kalácsa

Leave a comment

Régi, családi receptet osztok meg Veletek. Megérdemli, hogy közkinccsé legyen.

Családi jóbaráttól kaptam még tizenévesen, és voltak évek, kollégista koromtól kezdve, hogy minden vasárnap megsütöttem. Ezért elhihetitek, a legegyszerűbb recept, amit ismerek.

Nyugodtan lehet próbálkozni tej helyett gabonatejjel, a cukor lehet kevesebb, a liszt egy részét (körülbelül a harmadát) fehérliszt helyett másmilyenre cserélheted. A képen a koszorú például egy unortodox változat, csokis mazsolával, mandulaliszttel. Én most az eredeti, Hannoverből származó receptet adom közre:

Hozzávalók
1 kg liszt
6 dkg élesztő
1/2 liter tej
20 dkg cukor
fél citrom héja, reszelve
20 dkg vaj
sóból egy csipettel
25 dkg mazsola gondosan megmosva, lecsepegtetve (ez rengeteg, de ettől lesz püspökkenyér-jellege)

Elkészítés: a lisztet fémtálba púpozzuk. Közepébe mélyedést vájunk. Beleöntjük a tej felét, langyosra melegítve. A tejbe morzsoljuk az élesztőt és finoman elkeverjük, egyre több liszttel sűrítve. Fontos, hogy a lisztkupacnak maradjon pereme, erre szórjuk a cukrot és rendezzük csinosan vajdarabokkal körbe. Mikor ezzel megvagyunk (nem több, mint 5 perc), pici liszttel meghintjük a tetejét, ha úgy szoktuk, mondunk rá egy áldást, majd betesszük negyedórára az 50 fokos (gázsütő esetén kissé felmelegített, majd kikapcsolt) sütőbe. Vasárnap kora reggel lévén visszabújunk még az ágyba vagy megreszeljük a citromot, váltott vízben mazsolát mosunk.
Ha az edény tartalma átvette a meleget, kivesszük, hozzáadjuk a langyos tej másik felét és szépen kidolgozzuk vele. Mivel a kelt tészta minden szempontból élő lény, fontos, hogy ne forrázzuk le és adjunk időt neki. Se a tej, se a sütő ne legyen túl forró az elején. Huzatra viszont nem érzékeny, se a hidegre, volt már, hogy hajnali utazás előtt a tésztát előző este elkészítettem és a hűtőben pihentettem, majd reggel frissen sütöttem.
A tej után kerülhet bele a csipet só, a mazsola és a citromhéj (a mazsolát a legvégén szoktam, mert a többszöri mosástól felázik és a gyúrástól szétmállik, de ha jó minőségűt kaptok, amit nem kell áztatni, lehet korábban is). Nyugodtan meséljünk a nyers tésztának, tegyünk jókívánságokat, gyúrjuk bele álmaink, vagy amit szeretnénk. Ez az egyik legegyszerűbb módja egy csipetnyi varázslásnak, az asztalra tett friss, meleg, édes kalácsnak a jókívánságokkal együtt mindenki nagyon fog örülni.
Ha elkészültünk, vajazott, lisztezett formába fektetjük (egy kicsi helyet hagyjunk még neki a tetején, hátha szeretne dagadni), közben énekelhetünk is neki. Külön keleszteni nem kell, alacsony lángra tegyük be először a sütőbe, majd közepesre emelve a tüzet 40-45 perc alatt készre sütjük. Ennek is, mint minden kalácsnak, a sütés vége előtt pár perccel meghinthetjük forró, cukrozott tejjel a tetejét, ha pirosan szeretjük.

Az illatra odagyűlő családtagoktól kis türelmet kérve a formában hűtjük, majd rácson vagy deszkán szellőztetjük. Igazából frissen a legjobb, de finom marad később is, akár napokig, ha kendőbe bugyoláljuk.

Ha van kedvetek, süssétek meg. Bármilyen alkalom jó alkalom, de aki akkorra szeretné, húsvétig még bőven a saját kezéhez-konyhájához formálhatja a receptjét.
Ha megírjátok, milyen lett, annak nagyon örülök.
Ha pedig képet is küldtök, felrakhatjuk ide.

Max bácsi biztos mosolyogni fog az égből, ha látja, milyen sikeres lett a receptje. :)

Advertisements

Ha úgy érzed, mondd:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s